17.3.2014

Kevättä ja kuplivaa - Kartanon viini-illan tunnelmia

- Tervetuloa Haikon Kartanon viini-iltaan, toivottavat illan emännät ja isännät kuohuviinilasillisen kera. Kartanon tunnelmallinen Romanov-sali täyttyy, kristallit kimaltavat, lasit kilisevät ja hillitty puheensorina täyttää historiallisen ruokasalin.

Illan teema on Luxemburgin suurherttuakunnan viinit ja niitä esittelee viinitalo Bernard-Massardin johtaja Hubert Clasen. Luxemburgilainen viinitalo valmistaa perinteisellä menetelmällä laadukkaita kuohuviinejä sekä valkoviinejä.


Menukortin neljä ruokalajia ja viisi viiniä kutkuttavat jo makuaisteja. Aloitamme äyriäiscocktaililla ja etanalla täytetyllä herkkusienellä. Pöytäseurue huokailee tyytyväisenä. On aika rentoutua ja siemailla myös kuohuviiniä. Nyt nautitaan!

Viini-iltojen kiinnostava näkökulma onkin se, että ensin valitaan viinit ja sitten niihin suunnitellaan sopiva menu. Yleensähän asia on toisin päin. Viini-iltojen lähtökohtana on aina viini.  


Ilta etenee luontevaan tahtiin. Saamme kauniin annoksen kylmäsavustettua ankanrintaa ja palsternakkapyreetä sekä tryffeliöljyä ja mustaherukkahilloketta. Lasit täytetään helmeilevällä valkoviinillä ja heleän värisellä pinot noirilla. Ankanrinta sulaa suussa ja makuyhdistelmät ovat loistavia. Tosin mielipiteet jakaantuvat siitä, kumpiko viineistä sopii paremmin ankanrinnalle. Keskustelu käy vilkkaana.


Pääruokana on serrano-kinkkuun kiedottua lohta; täyteläisten makujen yhdistelmä. Kalan lisäkkeena on vihreitä papuja ja punaviinimajoneesia. Iloinen puheensorina täyttää koko juhlavan salin. Monsieur Clasen tarinoi viinitalostaan ja viineistään leppoisaan tapaan. Hän pistäytyy myös eri pöydissä seurustelemassa ja kyselemässä tunnelmia.
Keittiömestari esittelee jokaisen ruokalajin ja on aika siirtyä jälkiruokaan. Valkosuklaalla täytetty tuulihattu, persikkahyytelöä ja vadelmamelbaa.  Seuraksi tarjoillaan rosékuohuviiniä, joka sopiikin hyvin tälle ei-liian-makealle, kepeälle jälkiruualle. Voi tätä ihanuutta!

Ruoka ja viini yhdistävät ihmisiä aina ja joka paikassa. Erityisen hyvin tämä pitää paikkansa täällä kauniissa, historiallisessa Kartanossa. Väitetystä suomalaisesta jäykkyydestä ei näissä illoissa ole jälkeäkään. Sydämessä läikähtää ilo siitä, että ruoka ja viini ovat niin ihania, ihmiset silminnähden iloisia ja tunnelma niin välitön. Julistetaan kuohuviinikausi avatuksi!


Seuraavat viini-illat Haikon Kartanossa:
28.3. Pääsiäisen viinit
11.4. Puklaver & Friends, Slovenia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti