25.8.2015

Käääk, selluliittia!

Kesäloma vietetty ja työt aloitettu jälleen. Jotenkin kummasti katse kohdistuu vyötärön seutuun ja mitä sieltä löytyykään: kaikki loman aikana vietetyt ihanat grillaushetket, illalliset ja jäätelökioskilla käynnit… ja myös tuo salakavala selluliittikin ilmoittelee olemassaolostaan. Huoh, taas tähän tultiin, ryhdistäytyminen on aloitettava!

Kesäkilot vielä ehkä saa helposti pois, mutta selluliitti onkin sitten toinen juttu. Selluliitti on tänä päivänä lähes jokaisen naisen vitsaus. Noin 90% naisista kärsii selluliitista, kun taas miehistä vain noin 5-10%. Nykyajan muoti sanelee naisihanteen hyvin solakaksi ja siksi selluliitista on tullut kosmeettinen ongelma, johon pyritään jatkuvasti löytämään uusia hoitomuotoja. Selluliittinen tila on naisella hyvin vanhaa perua. Tämän todistavat sellaiset taideteokset kuin Milon ” Venus” ja Rubensin ja Botticellin naiskuvat, jotka ovat muodoltaan hyvin selluliittisia.

” Selluliitti on Jumalan lahja, se kaunistaa naisen muotoja, jotta hän viehättäisi miestä ja jotta lisääntyminen varmistuisi”- näin sanottiin vuonna 1819. Voi, miksi en elänyt tuohon aikaan?

Miksi tuota salakavalaa, joskus kipeääkin, muhkuraista appelsiini-ihoa sitten syntyy?  Syyt ovat moninaiset ja useinmiten siihen vaikuttaa useampi tekijä.

Hormonitoiminta
Erityisesti estrogeeni vaikuttaa rasvakudoksen aineenvaihdutaan. Selluliitista kehittyy 12 % puberteetissa, 17% raskauden aikana, 27% vaihdevuosissa ja 1 9%  sopimattomien ehkäisypillereiden käytön aikana. Myös ns. korvaava hormonihoito lisää selluliittia.

Veren- ja nestekierron häiriöt
Huono verenkierto ja verisuoniston heikkous lisää selluliittitaipumusta. Näitä häiriöitä pidetään yleisimpinä syinä selluliittiin. Ehkä juuri siksi, että nämä häiriöt lisäävät turvotusta kudoksessa.

Psyykkiset syyt
Jatkuva väsymys, unen puute, stressi, epätyydyttävä tunne-elämä ja äkilliset tunnepitoiset shokit edistävät selluliitin ilmestymistä. Stressi vaikuttaa hypotalamukseen ja tämän kautta ruokahalukeskukseen aiheuttaen ns. ”suruun syömisen”. Selluliitti pahenee rasvan kerääntyessä kudoksiin. Toisin sanoen, jos lihoo, selluliitti lisääntyy. Joskin myös hoikilla ihmisillä on selluliittia.

Perinnöllisyys
Jos äidilläsi on selluliittia, todennäköisesti myös sinulla on tai tulee olemaan jossain vaiheessa. Perityt ruokailutottumukset vaikuttavat myös mahdolliseen lihomiseen, joka pahentaa selluliittia.

Ravinto
Vääränlainen ravinto, runsas hiilihydraattien ja rasvojen määrä lisää selluliittia. Epäsäännöllinen aterionti, liian vähäinen veden juonti ja vähäinen A, C, E vitamiinien saanti on haitallista.

Muuten huonot elintavat
Tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö, istuma- tai seisomatyö tai liian raskas liikunta, jonka seurauksena kudoksiin kertyy maitohappoa, joka pahentaa selluliittia.


Tässä muutama vinkki selluliitin pois saamiseksi

  1. Kuori vartalo viikoittain, kuivaharjaa päivittäin ja käytä aamuin illoin selluliittivoiteita. Säännöllisyys ennen kaikkea.
  2. Juo vettä 1-2 l päivässä, aineenvaihduntasi paranee. Vältä runsasta alkoholin käyttöä, pahimmat turvotuksen lisääjät ovat olut ja punaviini.
  3. Syö säännöllisesti, noin 3-4 tunnin välein. Ravinnon tulisi sisältää vitamiineja, hivenaineita ja proteiineja. Syö pieniä annoksia kerrallaan.
  4. Liiku ja ulkoile. Loistavia liikuntamuotoja ovat kävely, kevyt hölkkä, naruhyppely,uinti, pyöräily ja voimistelu. Jo reipaassa kävelyssä kudos ”tömähtää” sen verran, että tiukassa olevat rasvasolut (selluliittisolut) irtovat toisistaan ja lähtevät liikkeellä ja näin ollen muhkurainen iho tasoittuu!
  5. Rentoudu ja nuku riittävästi. Varsinkin rentoutumista pidetään yhtenä tärkeimmistä selluliitin hoitomuodoista. Jooga on erittäin sopiva liikunta-ja rentoutumismuoto.
  6. Jos mahdollisista, käy kosmetologilla säännöllisesti selluliittihoidoissa tai laitehoidoissa.


Selluliitin hoitaminen ei siis ole vaikeaa, mutta tässä kiireisessä nykyajassa joskus haasteellista. Mutta lohdutuksena kaikille naisille, jotka siitä kärsivät, haluaisimme sanoa, että muhkuraihosta on todellakin mahdollisuus päästä eroon.  

Toinen kysymys sitten kuuluukin: haittaako se, vaikka selluliittia nyt sitten vähän onkin siellä sun täällä?


































Selluliittivoiteet löydät Haikon Spa Shopista ja voit tutustua myös Painonhallintakurssiimme sekä Personal Trainer -palveluihimme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti